31 август 2015, ПОНЕДЕЛНИК, бр. 165
ИНТЕРВЮ
търсене
архив
времето днес
Софияweather icon20°
Пловдивweather icon23°
Варнаweather icon18°

Пламен Казаков, художник иконописец
Нашенецът търси евтини икони и се набутва на ментета
Нашенецът търси евтини икони и се набутва на ментета
Пламен Казаков е роден на 10 април 1963 г. в гр. Гулянци, Плевенска област. През 1982 г. завършва специализираното училище за художествена обработка на камъка в село Кунино, Врачанска област. Работил е в областта на външната реклама и интериорния дизайн. От 1987 г. се насочва към живописта, а от 1991 г. работи предимно в областта на иконописта. Иконите, които рисува от 2005 г. до днес, са предназначени предимно за манастирския комплекс Метеора в Гърция. В творбите си Пламен Казаков се придържа стриктно към канона на православната икона. След дългогодишна работа той е разработил своя уникална техника, която е различна от традиционните похвати.

ТЕХНИКА

Рисувам по канон. Единственото творчество са няколко щриха, за да стане образът по-обаятеленВПЕЧАТЛЕНИЕ

Някои от съвременните икони силно наподобяват на живописни платна

- Защо точно византийски икони сте избрали за новата си изложба?

- Византийските икони са първите, които са се рисували в християнството. Те са най-истински според мен и затова ги рисувам. Преди години се занимавах с живопис, но от 1991-ва работя единствено икони. Вълнуват ме тези от тях, които са стари или изглеждат такива. Открай време имам влечение по средновековни икони, които са страшно напукани. Любопитно ми е как от едно такова остаряло дърво излиза такава топлина и обаятелен образ. Малко по малко започнах да правя експерименти, докато стигнах до собствена технология. Сега умея да ги изработвам така, че да изглеждат точно както автентични.- Има ли място за интерпретации и творчество в иконописта?

- Специално аз рисувам точно по каноните. Това означава, че се спазва византийският стил на работа. Променям технологията, а не техниката. Единственото творчество, което вкарвам, са няколко щриха, за да се получи по-обаятелен образ.- Какво представлява самият процес на работа и какви материали се използват?

- Характерното за мен е, че използвам много старо дърво, което е на 100, 200 или 300 години. С доказан произход е, защото го взимам от стари мебели, като предварително се информирам за тяхната история. Така дървото живее със своя история , а аз я продължавам в иконите.- Следователно освен художествения елемент най-важно при този тип работа е материалът?

- Не се интересувам от вида на дървото, а гледам да има белези от времето, за да постигна нужния ефект. Използвам истинско злато. Предимно много фин варак.- Всяка година покрай Великден галериите се активизират да показват иконопис. Това ли е пиковият момент за иконописците?

Работя най-вече за Гърция, за манастирския комплекс „Метеора“ и по-рядко излагам в България.- Това, че работите за чужбина, значи ли, че тук няма интерес към иконите?

- Има интерес и у нас, но този гръцки бизнесмен, за когото рисувам сега, силно е впечатлен от творбите ми. Нае ме преди 3 години и оттогава работя изключително за него.- Какво е отношението Ви към опитите православните рисунки да се правят авторски, а не по стандарт?

- Ако се проследи иконописта, тя търпи промени и е нормално в днешно време да се променят и осъвременят икони. Както са възрожденските например. Те са ползвали базата на византийските, но са ги преработвали по свой начин. Така те показват своята епоха. Разликата е, че възрожденските рисунки са с повече украса върху дрехите на светеца. Образите при тях са по-реални. Някои от съвременните икони силно наподобяват на живописни платна.- Това лошо ли е?

- Не е лошо. Лошото е, когато става кич. Говоря за измамните икони, които ни заливат на пазара. За всеки влак си има пътници.- Как да разпознаем добрите икони от ментетата?

- Пошлото е, че от няколко години насам се снимат икони, лепят се на дърво и хората се заблуждават и ги купуват като нещо стойностно. Това е най-евтината имитация, но се оказва доста сполучлива с днешната техника. Дори и на мен ми се е случвало да се заблудя по този начин. Добри ментета се превърнаха в индустрия.- Това навярно се прави основно за заблуда на чужденците?

- Не само за чужденци. Нашенци най-много се лъжат на фалшиви икони. Чужденците предпочитат по-скъпите и качествени изпълнения. Българинът търси по-евтиното и се набутва на фалшивото.- Кои светци най често присъстват в църковните рисунки?

- В иконите, които рисувам аз, това са най-много Богородица с младенеца, Христос, свети Николай и това, което се търси най-много в последно време - свети Мина.- Имали ли сте поръчки от храмове и църкви?

- В родния ми град съм рисувал тронната икона на Христос, тя остана като дарение за църквата. -Смятате ли, че галериите отделят достатъчно място за икони?

- В последно време се откриват галерии, които са специализирани за иконопис. Но тези места са все още рядкост.- Познавачи твърдят, че имате уникална техника. В какво се изразява тя?

- Тази техника идва от самото напукване на иконата, което се постига чрез грунд, който аз съм измислил и си остава като моя тайна. Така постигам автентичен вид на творбите си.- След толкова години, посветени на иконите, позволявате ли си да излезете от стереотипа и да прилагате импровизации?

- Единствено усещам, че рутината ми нараства. Рисувам по-бързо и с по-голяма рутина. Завършил съм каменоделство, което е най-странното, оттам пък започнах с живопис. Този опит ми позволява сам да търся топлата вода в работата си.- Защо хората купуват икони?

- Основанията може да са доста. Най-често е за домашна закрила, но не са рядкост случаите, когато икони се купуват от куртоазия. Нагледен пример за това са банките, които масово взимат свети Николай, защото бил покровител на банките. Това се превръща в мода

- има и такива, които влагат нещо. Надявам се моите неща да отиват при хора, които ги оценяват по достойнство.

Дай мнение по статията (+):

Уважаеми читатели, уведомяваме ви, че коментарите ви в сайта НЕ са анонимни. Според Закона за електронните съобщения при поискване медиите са длъжни да предоставят на органите на реда IP адресите.

  Мнения по темата (1)
 наина
 19.04.2012 - 17:46
 Точно така,предпочитат ментетата.Глупави хора.Дори не подозират,че истинската икона ще бъде веча,като тези на Захари Зограф,които не са мръднали и до днес.А за грунда - ще ви разберат само вещи хора.Простолюдието едва ли знае какво е грунд,пробастър,позлата,релеф...и т.н.
» Коментирайте темите на Варна в нашата страница във Facebook!

Още в рубриката
Още от архива Спортни резултати
КЛАСИРАНЕ ГР. А
1 Лудогорец 56:18 59
2 Локо (Сф) 35:26 51
3 Литекс 43:28 51
4 Левски 57:30 50
5 ЦСКА 37:20 48
6 Берое 40:27 48
7 Черно море 35:32 44
8 Ботев 36:35 39
9 Славия 29:32 30
10 Локо (Пд) 23:50 26
11 Марек 10:60 17
12 Хасково 16:59 15