02 октомври 2015, ПЕТЪК, бр. 187
ТЕМА НА ДЕНЯ
търсене
архив
времето днес
Софияweather icon20°
Пловдивweather icon16°
Варнаweather icon21°

Идеята за майстор сомелиер се ражда във Варна
Академик на „Бритиш уайн енд спирит едюкейшън тръст“ Яна Петкова ще представи в морската столица „Вината на Бордо“
Идеята за майстор сомелиер се ражда във Варна
Идеята да бъде въведена майсторска степен за сомелиери се ражда във Варна. Това научи „Народно дело“ от Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС). Първите български майстори в тази област са факт от тази година. Това става с подкрепата на Регионалната занаятчийска камара в лицето на нейния председател Венцислав Атанасов. Професията сомелиер все още липсва в националния регистър на професиите. В Националната занаятчийска камара присъства в списъка от занаяти като ресторантьор-сомелиер. Първоходци към легитимиране и узаконяване на професията са Михаил Марковски и Стефка Свещарова. Аналог на думата сомелиер няма в нито един от европейските езици. Срещу сомелиер в старите речници е изписано лице, което отговаря за масата и провизиите. Години по-късно пък е пояснено, че става дума за лице, което отговаря за избата и вината в ресторант, казват от БАПС. Сомелиер е най-близко до българското виночерпец. Варненската организация има своите месечни сбирки. На 29 ноември в морската столица ще гостува виненият академик на „Бритиш уайн енд спирит едюкейшън тръст“ Яна Петкова. В еднодневен семинар тя ще представи „Вината на Бордо“. Семинарът ще има теоретична и практическа част.Не се дегустират повече от 10 - 12 мостри Не е правилно да се дегустират повече от 10 - 12 мостри една след друга. Това съветват сомелиерите. В противен случай се рискува да се уморят сетивата и това ще попречи за обективната оценка на виното. Дегустациите се провеждат винаги в широки, добре проветрени и светли помещения. Добре е стените да са боядисани в бяло. Сама така те няма да повлияят върху визуалното изследване на виното, поясняват от БАПС. Преди дегустация не се пуши, не се пие и кафе. Парфюмите и други силни аромати пък влияят на обонятелните фази на дегустацията. Има и т.нар. логическа последователност в дегустацията. Започва се с млади бели вина, преминава се през розетата, за да се стигне до червените вина.

Стефка Свещарова сомелиер

Дегустацията е в три степени – външен вид, аромат и вкусСтефка Свещарова е родена в Шумен. В момента завършва магистратура във ВСУ „Черноризец Храбър“. Сомелиерски умения и възможности придобива с 6-месечен курс към университета „Джонсън“, Флорида. Свещарова е регионален управител за Варна на Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС).- През какви етапи преминава у нас обучението на сомелиерите?

- Засега само през един базисен курс, който е с продължителност 10 дни. След това се провеждат срещи на клуба, на които правим тематични дегустации.

- Какво се случва през тези 10 дни?

- Преподава се теория за отделните винарски региони в България и по света. Практическата част е свързана с начините, по които можем да различим отделните сортове вина.

- В какво се състои дегустацията?

- Тя е от три степени – външен вид, аромат и вкус. Това, което трябва да знае всеки.

- Какви са характеристиките на доброто вино?

- На всекиго му харесват различен тип вина. Затова и има такова разнообразие. Едни харесват старите стилове, в които има много земни нюанси, а други - плодовите нюанси на новия свят.

- Кои са най-скъпите вина в света?

- Френските като че ли държат първенството. Там традицията е извоювала правото тези вина да се продават скъпо.

- Кога се става професионален сомелиер?

- Трудно е да се стане в рамките на един курс. Работя вече 12 години и мога да кажа, че познавам вината. Но всичко става с практика. Теорията всеки може да прочете. Затова в тези курсове, които водя, искам да покажа на участниците как точно да намерят характеристиките, какво точно да търсят във виното.

- Кога стартираха първите курсове?

- През 2004 г., още преди появата на БАПС. Тогава в рамките на два курса се записаха 10 души. Сега интересът е значително по-голям.

- Кои хора се интересуват от сомелиерство?

- Интересно е, че се записват не само хора, които са свързани с туризма, ресторантьорството и хотелиерството. При мен идват и любители, които искат да вникнат в смисъла на виното.

- В последните години в Европейския съюз сериозно се дискутира въпросът за захарта във виното – да се поставя или не.

- Има само няколко страни, в които се поставя захар. Такава е Германия. Но става дума за чиста гроздова захар, а не рафинирана. Прави се, за да се повиши алкохолното съдържание на виното. В страни като Италия и Франция този тип шаптализация е забранен, защото това не е естествен процес. Правилно е всяко грозде да се изчака да узрее, да добие своята захарност и тогава да се преработи във вино. В миналото първото официално разрешение за поставяне на захар е било издадено от Жан-Антоан Шаптал, откъдето води и името си тази практика. Сега обаче почти навсякъде в страните от ЕС е отхвърлена.

- Кои са основните региони за производство на вино у нас?

- Бяха пет, но ги сведоха до два – Северна и Южна България. Това е решение на Националната винаро-лозарска камара.

Дай мнение по статията (+):

Уважаеми читатели, уведомяваме ви, че коментарите ви в сайта НЕ са анонимни. Според Закона за електронните съобщения при поискване медиите са длъжни да предоставят на органите на реда IP адресите.

  Мнения по темата (0)
» Коментирайте темите на Варна в нашата страница във Facebook!

Още в рубриката
Още от архива Спортни резултати
КЛАСИРАНЕ ГР. А
1 Лудогорец 56:18 59
2 Локо (Сф) 35:26 51
3 Литекс 43:28 51
4 Левски 57:30 50
5 ЦСКА 37:20 48
6 Берое 40:27 48
7 Черно море 35:32 44
8 Ботев 36:35 39
9 Славия 29:32 30
10 Локо (Пд) 23:50 26
11 Марек 10:60 17
12 Хасково 16:59 15