06 октомври 2015, ВТОРНИК, бр. 189
БИЗНЕС
търсене
архив
времето днес
Софияweather icon21°
Пловдивweather icon22°
Варнаweather icon22°

Обезщетение при безработица
Стъпка по стъпка – кога можем да получим обезщетение за безработица, в какъв размер, как и за колко време имаме право
В продължение на статиите за трудовите правоотношения желая да ви запозная с въпросите относно кога можем да получим обезщетение за безработица, в какъв размер, как да ги получим и за колко време имаме право да получаваме обезщетението.

Като начало следва да си отговорим на въпроса кои лица имат право на парични обезщетение при безработица.

Законодателят е предвидил в чл. 54а от Кодекса за социално осигуряване, че право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;
упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване.
Следва да се отбележи, че за придобиване право на парично обезщетение за безработица се зачита и времето:
на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година.
Както се разбра, за да получим обезщетение за безработица след прекратяване на трудовия договор, следва да се регистрираме като безработни в съответното Бюро по труда по настоящ или постоянен адрес. Регистрацията в съответното Бюро на труда се осъществява, като се подаде заявление декларация по образец и се представят следните документи:
документ за самоличност;
документи за придобито образование и/или квалификация;
документи, удостоверяващи общ и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж;
документ, издаден от общината - за регистрация по настоящ адрес;
други документи – в случаите, когато са необходими, и/или писмена декларация за удостоверяване на други обстоятелства.
След като се регистрираме като безработни, е необходимо да подадем заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица пред съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Заявлението се подава по образец, като към него се подава декларация, в която се потвърждава, че заявителят нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране и не упражнява трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване. Със заявлението следва да представите:
документ за регистрация като безработен в дирекция „Бюро по труда”;
акт за прекратяване на трудовия договор, съответно договора за управление;
трудова, служебна или осигурителна книжка;
справка-декларация, изготвена от работодателя за получаваното възнаграждение преди прекратяването на трудовия договор (по утвърден образец).
Заявлението може да намерите в съответната дирекция на НОИ - гр. Варна, ул. „Охрид” № 6, тел. 663271, или на интернет адрес http://www.noi.bg

В какъв срок следва да се регистрираме като безработни в Агенцията по заетостта и да подадем заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица.
Регистрацията и подаването на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица следва да се направят в срок от 3 месеца от прекратяването на трудовото правоотношение. Не го ли направите, паричното обезщетение се отпуска за оставащия период от датата на подаване на документите, т.е. губите периода, през който не сте подали съответното заявление.
Например ако имате право да получавате обезщетение за срок от 6 месеца, считано от 1.01.2009 г. (от момента на прекратяване на трудовия договор), но подадете заявлението след изтичане на 3-месечния срок, то вие ще получите обезщетение за безработица от момента на подаване на заявлението до 30.06.2009 г.
3. За какъв срок ще ни изплащат обезщетение за безработица?
Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:
при осигурителен стаж до 3 години се изплаща обезщетение за безработица за 4 месеца;
при осигурителен стаж от 3 до 5 години се изплаща обезщетение за безработица за 6 месеца;
при осигурителен стаж от 5 до 10 години се изплаща обезщетение за безработица за 8 месеца;
при осигурителен стаж от 10 до 15 години се изплаща обезщетение за безработица за 9 месеца;
при осигурителен стаж от 15 до 20 години се изплаща обезщетение за безработица за 10 месеца;
при осигурителен стаж от 20 до 25 години се изплаща обезщетение за безработица за 11 месеца;
при осигурителен стаж над 25 години се изплаща обезщетение за безработица за 12 месеца;
Какъв е размерът на паричното обезщетение за безработица?
Парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 9 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, но не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица.
В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 г. е предвидено, че обезщетението за безработица не може да бъде по-малко от минималния дневен размер – 6 лв., и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица – 12 лв.
При изчисляване на размера следва да се знае, че паричното обезщетение за безработица се изплаща за работни дни, следователно месечният му размер се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася, или по броя на работните дни, за които се дължи обезщетението (чл. 54б, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване).
За изясняване на въпроса за изчисляване на размера на обезщетението за безработица ще си позволя да дам следния пример:
Ако осигурителният ви стаж е 10 години и през последните девет месеца преди прекратяване на трудовия договор сте се осигурявали на 300 лв., осигурителният доход за този период е 2700 лв. Среднодневният осигурителен доход ще се изчисли, като разделим осигурителния доход за този период (2700 лв.) на броя работни дни (198 дни). Така среднодневното възнаграждение се получава 13,63 лв. По горепосочената формула за изчисляване на обезщетението за безработица умножаваме 13,63 лв. по 60% и получаваме размера на обезщетението. В конкретния случай ще получавате обезщетение в размер на 8,18 лв. за всеки работен ден за срок от 9 месеца.

Надявам се да сме ви били полезни с настоящата статия, като в следващата ще ви запознаем с въпросите: как се получава реално обезщетението, кога се прекратява изплащането на обезщетение, кой има право да получава парично обезщетение за дълготрайна безработица, както и много други.

Дай мнение по статията (+):

Уважаеми читатели, уведомяваме ви, че коментарите ви в сайта НЕ са анонимни. Според Закона за електронните съобщения при поискване медиите са длъжни да предоставят на органите на реда IP адресите.

  Мнения по темата (20)
 men
 27.03.2013 - 20:53
 Мисля,че справка-декларация от фирмата вече не енеобходима. Искам да попитам дали ако си съкратен трябва да представиш в НОИ служебна бележка от фирмата,че са ти изплатили обезщетение за съкращаването, ама то тук май никой не отговаря :)
 Николина Иванова
 06.08.2012 - 21:58
 Коментарът е изчерпателен, само бих желала да разбера как се изчисляват месеците, ако съкращението е станало в началото на някой месец...Този месец брои ли се (работни дни) и 23 назад или се вземат 24 (вече!) пълни месеца? Благодаря, ако някой ми отговори! :)
 Николина Иванова
 06.08.2012 - 21:57
 Коментарът е изчерпателен, само бих желала да разбера как се изчисляват месеците, ако съкращението е станало в началото на някой месец...Този месец брои ли се (работни дни) и 23 назад или се вземат 24 (вече!) пълни месеца? Благодаря, ако някой ми отговори! :)
 johnmotson
 02.04.2012 - 15:09
 Определено много ценна информация ! Само едно бих запитал: актуална ли е към днешна дата 02.април.2002г. и ако има изменения , кажете , тогава всичко това ще бъде безценно съдържания в помощ на току-що изпаднали в безтегловността наречена безработица! Адски много бих бил благодарен , дори и да не е инфото от многоуважаемия г-н Якимов !!!
 bezrabotna
 18.03.2011 - 20:58
 Zdr,iskam da popitam i az neshto imah sobstven bulstat 3 godini predi tova ni6to ne sam rabotila i ot 1 godina sam go prekratila ,no ne sam rabotila ,u4ila ili ne6to drugo,no nesam se zapisvala i na borsata?kakvo trqbva da napravq .Blagodarq vi predvaritelno
 bezrabotna
 18.03.2011 - 20:49
 Zdr,iskam da popitam i az neshto imah sobstven bulstat 3 godini predi tova ni6to ne sam rabotila i ot 1 godina sam go prekratila ,no ne sam rabotila ,u4ila ili ne6to drugo,no nesam se zapisvala i na borsata?kakvo trqbva da napravq .Blagodarq vi predvaritelno
 bezraboten
 14.03.2011 - 07:56
 a po noviq zakon sega... kak stoqt neshtata?
 Иван Пигов
 08.12.2010 - 18:50
 Перфектен коментар.........
 Ваня
 02.11.2010 - 11:51
 Благодаря :) Написана е разбираемо и е много полезна, с оглед на липсата на инфо, от съответните служители.
 iliana
 20.10.2010 - 18:55
 mnogo polezna i razbiraema
 Диана
 08.09.2010 - 20:45
 Много е полезна
 Иле
 16.07.2010 - 19:23
 статията е добра но в нея не са направени промените в сила от 01.07.10
 Маринела Димитрова
 07.07.2010 - 14:39
 Много полезна статия. Благодаря.
 лачо
 04.06.2010 - 15:00
 стасията е много изчарпателна- подробна.Благодарим Ви.
 Tanq
 17.04.2010 - 18:35
 mn polezna statiq
 велиана
 18.01.2010 - 11:12
 благодаря за информацията
 Комитов
 18.01.2010 - 09:38
 Много полезна статия много ви благодаря
 ggg
 05.12.2009 - 22:09
 много ви благодарим, че сте дали толкова изчерпателна информация по темата! Много ми помогнахте!
 ЕТЗ
 28.09.2009 - 11:05
 Радвам се, че все пак има и компетентни специалисти. Поздравления за материала, написан е чудесно!
 Безработен
 29.07.2009 - 16:31
 Наистина страхотна статия с много полезна информация. Благодаря. Искам само да попитам дали правилно съм разбрал. Ако при така приложената схема на изчисление, сумата която аз получавам е по голяма от 12 лева означава, че няма да мога да я получа? Благодаря предварително за отговора.
» Коментирайте темите на Варна в нашата страница във Facebook!

Още в рубриката
Още от архива Спортни резултати
КЛАСИРАНЕ ГР. А
1 Лудогорец 56:18 59
2 Локо (Сф) 35:26 51
3 Литекс 43:28 51
4 Левски 57:30 50
5 ЦСКА 37:20 48
6 Берое 40:27 48
7 Черно море 35:32 44
8 Ботев 36:35 39
9 Славия 29:32 30
10 Локо (Пд) 23:50 26
11 Марек 10:60 17
12 Хасково 16:59 15