28 август 2015, ПЕТЪК, бр. 164
ТЕМА НА ДЕНЯ
търсене
архив
времето днес
Софияweather icon22°
Пловдивweather icon21°
Варнаweather icon24°

„Черна овца“ поиска да е шеф на адвокатите
Николай Николов събра едва 6 гласа, 246 гласуваха за Димитър Петров
Отчетно-изборното събрание се превърна в съботно шоу за защитниците
„Черна овца“ поиска да е шеф на адвокатите „Черна овца“ поиска да е шеф на адвокатите
Ако някой е страдал от скука в съботния ден и се е чудил как да си осигури подходящо забавление, е трябвало непременно да посети отчетно-изборното събрание на адвокатската колегия. Няма спор – от 300 адвокати, настанили се в зала „Пленарна“ в общината, имаше черна овца – Николай Николов. Мъжът си навлече подигравките на залата с опита си да се кандидатира за шеф на гилдията като единствен опонент на фаворита Димитър Петров. В масовката дейно участие вземаха адвокати, за които се разбра, че откак са станали защитници, са влизали в залата само десетина пъти, и дами, объркали професията с тази на фотомоделите. Е, слава Богу, там на последните редове и в ъгъла седяха и онези, които със сигурност ще продължат да отсрамват гилдията.
Така или иначе, в края на дългото, обсипано с емоции събрание за избор на нов председател на съвета се разбра, че адвокат Димитър Петров е преизбран с 246 гласа „за“, а номинираният от две колежки Николай Николов е смогнал да убеди едва 6-има от своите, че срещу него няма дисциплинарни производства. За преизбирането на Петров се знаеше предварително, защото освен че е с прекрасна репутация в гилдията, на практика нямаше конкуренция. По време на събранието стана ясно, че никой в залата не харесва Николов. Все едно им беше на адвокатите, накацали по столовете в „Пленарна“, че брадясалият и дългокос Николов смятал да ограничи до минимум дисциплинарните производства срещу колеги, да намали вноската на 5 лв., която в момента е 60 пъти повече за година, и да повиши културната дейност с повече семинари по теми, свързани с правото в ЕС. Изнервени ръкопляскания по време на представянето на платформата му свалиха претендента от трибуната скоропостижно. И го върнаха обратно на третия ред, откъдето нароченият за черна овца с вял интерес продължи да слуша откритите нападки срещу себе си.

Призовкарка чакала на пусия мераклията

Дали Николай Николов, за когото всички се чудиха кога за последно е участвал в съдебно заседание, знае, че пред вратата на зала „Пленарна“ го чака призовкарка, попита Курти Илиев. Въпросът му бе в унисон с това, че докато Николов се представяше на колегите си, те се възмущаваха, че е бил лишаван от адвокатски права за 1 година от шуменската адвокатска колегия. „Дисциплинарното дело на Николов по–късно е прекратено. А мотивите на дисциплинарния съд са, че преследването е погасено по давност“, обясни Петров. „Чудя се защо този човек, когото не сме виждали нито на събрание на колегията, нито в коя да е съдебна зала в града, ни губи времето. Изведнъж взе да вади някакви платформи тук, които биха били на място, но ако в момента се намирахме на пионерски лагер или на скаутски събор”, заяви пък Стефан Москов. „Може да не е присъствал на събранията ни, но присъства в дисциплинарния отчет на нашата колегия”, репликира с неподражаемия си стил адвокат Юлиян Георгиев. Шумната сбирка стана още по-забавна след въпроси, зададени към Николов - откога е адвокат и къде му е кантората. Кандидатът за ръководен пост скромно обясни, че практикува от 1995 г., а е член от 2002-ра. Имало ли е дисциплинарни производства и други нарушения, заради които е бил санкциониран, питаха юристите. Имало е само... терористичен акт и инсинуации, каза мъжът, за когото се разбра, че освен всичко е замесен и със Зелената партия. Иначе в адвокатската колегия членуват 1064 души. Голяма част от тях обаче не са плащали членски внос, откак са станали колеги, припомни Димитър Петров.

Бивш юрисконсулт на Е.ОН с дисциплинарка

Имаме едно тежко, сериозно дисциплинарно дело, което е образувано тази година. То е за нарушение от страна на адвокат Светослав Спасов за това, че не е спазил разпоредбите на етичния кодекс. Това заяви Димитър Петров – председател на адвокатския съвет във Варна. По думите му е внесено обвинение срещу Спасов, който е бил юрисконсулт на „Е.ОН България – мрежи”. След това той напуснал фирмата, а в момента е вписан в регистъра на варненската адвокатска колегия. Обвинението е, че използва информация, която е получил като юрисконсулт в това дружество, при дела, които води в момента срещу същото дружество. „Имаше жалба от „Е.ОН България – мрежи”. Адвокатският съвет прецени, че не е налице дисциплинарно нарушение. То обаче бе обжалвано пред Висшия адвокатски съвет”, каза Петров. Той от своя страна отменил решението и разпоредил да се внесе дисциплинарно обвинение срещу колегата Светослав Спасов.

Бранят честта на Милен Ралчев

Проверка по закона за адвокатурата се извършва срещу съдия Мирослава Данева от районната инстанция за накърняване на честта и достойнството на адвокат Милен Ралчев. Защитникът е бил отстранен от съдебната зала, по мнение на колегията без да са налице основания. Това съобщи адвокат Димитър Петров по време на отчетно–изборното събрание на колегията. В момента проверката тече, събират се обяснения от съдията, от секретар–протоколиста и от вещи лица, които са участвали по делото. Събират се обяснения и от адвокатите, участвали в този процес. Вероятно и сега продължават случаите, когато съдии уронват престижа и достойнството на адвокатите, заяви Петров и апелира колегите си да сигнализират при подобни случаи. Миналата година хората, които са лишен от права, са 24. Причината е неиздължаване на членски внос. Едно дело е образувано за лишаване от право да упражнява адвокатска дейност срещу Десислава Георгиева, защото тя нарушила честта и достойнството на съдебната власт. „Дали нашият съд ни харесва или не – няма значение. Трябва да му пазим честта“, каза Петров. Общо 64 наказания са наложени на адвокати за различни нарушения.

Служебните защитници – според сложността на делата

Служебните защитници, колкото и да е неприятно, ще трябва да продължим да ги избираме по т.нар. софтуерна програма. Ще продължим обаче да изхождаме от сложността на делото. Има сериозни дела, които не можем да ги дадем на млади колеги, заяви председателят на адвокатския съвет Димитър Петров. Той категорично застана зад това да не бъде намаляван членският внос. Най-малко построихме офис на колегията, за което благодаря на всички, които сте тук, и на поколения варненски адвокати, които с лептата, която дадоха от членския внос, помогнаха да съберем средствата. Ще продължим и през следващия мандат да се занимаваме сериозно с дисциплинарната дейност, закани се юристът с 25-годишен стаж. Петров обясни, че и занапред ще продължи да съдейства на колеги за нарушени права в съдебните зали. „Мисля, че през отчетения период от 3 г. съветът показа воля, така ще бъде и през следващия мандат“, обеща председателят.

Дай мнение по статията (+):

Уважаеми читатели, уведомяваме ви, че коментарите ви в сайта НЕ са анонимни. Според Закона за електронните съобщения при поискване медиите са длъжни да предоставят на органите на реда IP адресите.

  Мнения по темата (0)
» Коментирайте темите на Варна в нашата страница във Facebook!

Още в рубриката
Още от архива Спортни резултати
КЛАСИРАНЕ ГР. А
1 Лудогорец 56:18 59
2 Локо (Сф) 35:26 51
3 Литекс 43:28 51
4 Левски 57:30 50
5 ЦСКА 37:20 48
6 Берое 40:27 48
7 Черно море 35:32 44
8 Ботев 36:35 39
9 Славия 29:32 30
10 Локо (Пд) 23:50 26
11 Марек 10:60 17
12 Хасково 16:59 15