09 октомври 2015, ПЕТЪК, бр. 192
ЧЕТИВА
търсене
архив
времето днес
Софияweather icon16°
Пловдивweather icon16°
Варнаweather icon14°

Профилактиката в ДКЦ 4 – Варна, не спира и през лятото
Профилактиката в ДКЦ 4 – Варна, не спира и през лятото
Вече три години в ДКЦ 4 - Варна (бившата поликлиника на Окръжна болница), функционира профилактичен център за борба с мозъчносъдовите и вертижни заболявания. През това време структурата е обслужила 3900 пациенти. „Специализираната доболнична помощ играе основна роля за превенция и профилактика на населението. Такава е практиката в много страни в Европа, където 70 процента от тази дейност се осъществява от подобни центрове“, коментира д-р Соня Цекова, управител на „ДКЦ 4 – Варна“ - ЕООД.
Още на входа на здравното заведение, в обособения специално за целта информационен кабинет, дежурен насочва имащите нужда от помощ пациенти. Само срещу пет лева се прави кардиограма, която веднага отчита дали проблемът е хроничен или се дължи на увреждане, което незабавно трябва да бъде лекувано. Често се случва след прегледа там пациентите веднага да бъдат насочвани към двата спешни центъра в град Варна. „Откриването на това звено при нас беше провокирано точно от липсата на междинно такова между утвърдилите се два центъра за борба със сърдечносъдовите заболявания. През тези три години системата доказа, че сме били прави“, каза д-р Цекова.
През лятото се увеличава броят на пациентите със световъртеж или други спонтанни вестибуларни оплаквания. Това се дължи не само на високите температури, приемането на повече течност, но и на постоянното дразнене на вестибуларния апарат от студената вода, гмуркането и плуването. Тези пациенти преминават през отоневрологичния кабинет.
Той е единствен такъв в доболничната помощ във Варна, разполага с електронистагмограф, въздушен калоризатор и аудиометър. Всяко неразположение от този вид може да се диагностицира в ДКЦ 4. Според управителя д-р Цекова профилактиката е изключително важна не само защото открива навреме увреждания и води до намаляване на тежките случаи и смъртността сред населението, но спестява и много време и средства на пациентите.
От години здравното заведение има договори с редица фирми и предприятия за задължителните годишни профилактични прегледи на персонала. Отзивите за тяхната работа са много добри, за което говори и броят на преминалите пациенти.
И през лятото колективът на ДКЦ 4 очаква своите пациенти и ще продължи да работи с висок професионализъм и култура на обслужването по всички профилактични програми и медицински специалности без промяна в графиците и работното време.


e-mail: dkc_4varna@abv.bg ,
http://dkc4varna.com/

Дай мнение по статията (+):

Уважаеми читатели, уведомяваме ви, че коментарите ви в сайта НЕ са анонимни. Според Закона за електронните съобщения при поискване медиите са длъжни да предоставят на органите на реда IP адресите.

  Мнения по темата (0)
» Коментирайте темите на Варна в нашата страница във Facebook!

Още в рубриката
Още от архива Спортни резултати
КЛАСИРАНЕ ГР. А
1 Лудогорец 56:18 59
2 Локо (Сф) 35:26 51
3 Литекс 43:28 51
4 Левски 57:30 50
5 ЦСКА 37:20 48
6 Берое 40:27 48
7 Черно море 35:32 44
8 Ботев 36:35 39
9 Славия 29:32 30
10 Локо (Пд) 23:50 26
11 Марек 10:60 17
12 Хасково 16:59 15